Războiul din Ucraina – țară care este un jucător puternic pe piața cerealelor din Europa și nu numai – a creat o firească stare de îngrijorare referitoare la aprovizionarea multor țări. S-a vorbit despre o viitoare și nedorită criză alimentară, de o criză a cerealelor și a uleiului de floarea soarelui.
Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a precizat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, că 95% din piața românească de ulei de floarea soarelui este asigurată cu ulei produs în România.
În același timp, criza din Ucraina creează o oportunitate indiscutabilă pentru producătorii români (Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL).
Adrian-Ionuț Chesnoiu reamintește că, în 1989, existau în România 17 unități de producție a uleiului de floarea soarelui și, prin comparație, acum sunt în România peste 50 de fabrici. 12 dintre acestea procesează, anual, peste 100.000 tone de semințe de floarea soarelui.
”Din ce știu eu, erau 17 unități de producție în 1989. Acum sunt peste cinzeci de fabrici, 12 dintre ele fabrici mari despre care putem vorbi că sunt deja fabrici industriale, cu o cantitate procesată de peste 100.000 tone de semințe, anual. Restul sunt fabrici sub 1.000 de tone, cele care – în general – produc ulei la rece, ulei presat la rece sau diferite tipuri. Nu vorbim de fabrici ale statului, statul nu are fabrici, noi suntem în capitalism.
Statul nu mai are fabrici de ulei. Ele au fost privatizate. Avem fabrici de ulei, dar în sectorul privat. Statul nu poate interveni asupra prețurilor, pentru că nu este reglator de prețuri. Controlul prețului de cost se face prin raportarea privaților către entitățile abilitate. Singura instituție din România care poate monitoriza nivelul de preț este Consiliul Concurenței. Ministerul Agriculturii, în schimb… Noi am elaborat un proiect de ordonanță pentru monitorizarea stocurilor. Ministrul Agriculturii nu face prețuri, nu stabilește prețuri. Ce trebuie să le asigur eu românilor este să avem cantități suficiente de ulei în țară, să venim cu politici publice de sprijinire a procesării și a procesatorilor, să rămână viabili, să producă în continuare. De cealaltă parte, să-i ajutăm pe cei care produc – și produc bine, pentru că noi suntem departe de orice criză a uleiului – să găsească, să identifice noi piețe de desfacere”, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
România produce trei milioane de tone de semințe de floarea soarelui, spune Adrian Chesnoiu, iar pentru necesarul intern sunt utilizate 1,2 milioane de tone.
La export merg 1 milion de tone de semințe de floarea soarelui, mai precizează ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
”Un exemplu. Producem trei milioane de tone de semințe de floarea soarelui. Din aceste trei milioane de tone, utilizăm pentru necesarul de consum intern 1,2 milioane de tone. Restul se procesează sau se utilizează pentru condiționare în vederea pregătirii viitorului an agricol, iar un milion de tone sunt exportate. Cei din Vest, spre exemplu, țările care erau parteneri contractuali cu Ucraina și importau de acolo ulei brut sau rafinat își asigurau necesarul prin aceste importuri.
Acum, s-a deschis o piață pentru procesatorii de ulei din România, pentru că 95% din piața românească de ulei de floarea soarelui este asigurată cu ulei produs în România. Dar iată acum o oportunitate pentru procesatorii noștri de floarea soarelui. Să producă ulei și să înceapă să exporte, să ocupe noi piețe care s-au deschis. Și aici statul vine să îi sprijine, pentru că nu întâmplător am pus în pachetul Sprijin pentru România cele 200 de milioane de euro pentru stimularea procesării”, menționează Adrian Chesnoiu.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne asigură că ministerul Agriculturii monitorizează constanr stocurile de cereale ale României, tocmai pentru a nu apărea probleme la nivelul producției interne.
”În fiecare marți, la ora 14.00, eu am întâlnire cu procesatorii din industria alimentară. Pe de o parte cu fermierii, de partea cealaltă cu procesatorii. De ce e foarte important? Ca noi să monitorizăm stocurile de cereale din România. Dacă România s-ar afla, vreodată, într-o situație în care să nu-și poată asigura necesarul de consum la grâu, la porumb, din producția internă, cu siguranță măsurile statului nu vor întârzia să apară.
De aceea fac această monitorizare constantă, același lucru am făcut și cu uleiul atunci când lumea a considerat că e posibilă apariția unei penurii de ulei de floarea soarelui. Am chemat procesatorii, am văzut stocurile, le monitorizăm permanent, săptămânal. Din punctul acesta de vedere, cu siguranță nu avem probleme”, transmite ministrul Agriculturii, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.